VEF Blog

Titre du blog : Crêtes et Sentiers Bages
Auteur : cretesetsentiers
Date de création : 17-12-2013
 
posté le 17-02-2023 à 19:21:53

2023-02-14 Balade autour de Banyuls dels Aspres

 

 

 

Le mardi 14 février 2023 avec Erick

 

 

                    Balade autour de Banyuls dels Aspres dans la plaine du Rousillon,


El poble de Banyuls dels Aspres

 

Situat al capdamunt d'un turó, l'actual Banyuls dels Asprés té el seu origen en una població baixmedieval una mica anterior al segle XVI organitzada a partir de l'església de Sant Andreu de Banyuls dels Aspres i el seu cementiri, documentats des del 1411. Els canonges del priorat de Santa Maria de Fontclara intervingueren decisivament en la construcció de l'església, ja que havien estat allotjats en una part del Castell dels Banyuls per Joan II de Banyuls. D'aquest castell i de les fortificacions del poble, se'n conserven algunes restes, tot i que algunes, com la torre coneguda com la Casa Groga han desaparegut. El poble compta també amb l'església de Santa Anna, d'època moderna. A l'extrem sud-oriental del nucli urbà es troba un Crist monumental, com en altres pobles rossellonesos.

El poble més antic, actualment conegut a través de recerques arqueològiques, era situada al peu de l'estany que li dóna nom. Actualment dessecat, aquest estany es trobava a l'actual límit amb Sant Joan la Cella, entre les dues poblacions, prop de la partida anomenada la Usardeta. En aquest poblat hi hagué el primitiu castell de Banyuls, la Mota de la Vila Vella de Banyuls. La Vila Vella i la Mota eren en els entorns de l'actual Mas Vidaló.

 

De la vila fortificada medieval, o vila closa, el poble anà creixent a partir dels barris que s'hi anaren formant: el de Sant Andreu, al voltant de l'església parroquial i el cementiri primigeni del poble, el del Carrer d'Andorra (o, simplement, Andorra), el del Carrer del Trenc, el de les Eres i el de Versalles. Cal esmentar la torre de l'aigua coneguda com el Bolet Matador, que conforma un element important en el paisatge urbanístic del poble. Ja en temps contemporanis continuà creixent eixamplant el nucli a través d'urbanitzacions, com les Jardins de Bacchus. Esment a part mereix el Vilatge Català, àrea de servei de l'autopista la Catalana, situat lluny del poble, a l'extrem nord-oest del terme…

 Vous pouvez trouver la traduction en suivant ce lien .

 

 Pour les curieux, cliquez sur les nom souligné pour quelques informations culturelles.

 

 

10 Participants (es)

10,1 km pour 140 m de dénivelé

 

 

   

 

 

 

                              

 

 

 

 

 

 

                              

 

  Photos de Michel et Daniel:ICI

 

   

                                       

 

Vous pouvez trouver la trace du parcours grace à ce lien.